En hälsning till Sveriges musik- och kulturskolechefer

omvifickbestämmaMånga musik- och kulturskolor har genom åren jobbat fram egna metoder och strukturer för att lyckas efterleva barns rätt till inflytande. Men innan Sveriges Musik- och kulturskoleråd för tre år sedan startade projektet ”Om vi fick bestämma” har musik- och kulturskolan aldrig tagit ett stort och fokuserat grepp om frågan. Genom arvsfondsprojektet har 20 kommuners musik- och kulturskolor provat nya former för att stärka elevernas inflytande. Alla skolor har haft olika utgångslägen, erfarenheter och resurser, men samma mål: att göra kulturskolan bättre och öka elevernas möjligheter att kunna bilda, uttrycka och få gehör för sina åsikter och tankar om verksamheten.

DemokratiAkademin har samverkat i projektet och stått för utbildningsinsatserna kring FN:s konvention om barnets rättigheter, metoder för inflytande och chefsträffar om ledarskapets betydelse i utvecklingsarbetet. Under januari och februari har vi rest runt och besökt många länsträffar där kulturskolechefer från samma län träffas och samverkar. Länsträffarna har av oss fått en utbildningsdag och ”kick-off” för att sprida projektets erfarenheter, och rusta cheferna med kunskap och verktyg för att påbörja ett utvecklingsarbete på sina skolor kring elevinflytande.

Tack för goda möten och samtal! Flera träffar har resulterat i att länsnätverken bestämt sig för att samverka vidare kring den här frågan, till exempel arrangera gemensamma kompetensutvecklingsinsatser för personal och elever, och hjälpas åt i arbetet att komma framåt. Ingenting gör en demokrati- och samverkansfantast gladare! Vi vill ge er mängder med hejarop och ytterligare tips på vägen:

– Använd modeller för samverkan eller bygg nya som passar er. Bygg ett samarbete som utgår ifrån de beslutsprocesser och aktörer som redan finns. Snart kommer ni säkert på nya ”grupper” eller nya beslut som behöver vävas in, då har ni redan en samverkansmodell att sätta in dem i.

– Om ni vill ha inspiration till samverkansmodeller kan ni läsa vår bok ”Att bygga en demokrati i skolan” som beskriver ett sätt att arbeta med grundskolans demokratiupprag som DemokratiAkademin har tagit fram. Den utgår visserligen inte från musik- och kulturskolan, men ni hittar säkert inspiration ni kan anpassa för ert samarbete.

Vill ni träffa oss igen? DemokratiAkademin kan såklart komma till era utbildningsdagar och nätverksträffar och hjälpa er vidare, utbilda personalen eller processleda er samverkan.
Hör av er! Mejla anette@demokratiakademin.se eller sofia@demokratiakademin.se som har funnits i projektet sedan start.

Jag träffar flera av er igen på rikskonferensen i Eskilstuna. Ta hand om er så länge och kom ihåg att leta efter sprakande exempel, modiga kollegor och nytänkande metoder. Samla på bra exempel och samarbeta med varandra!

/Sofia Zackrisson, på tåget från en länsträff någonstans i Sverige

Speak Your Mind

*